Άγιος Διονύσιος, ο πολιούχος της Ζακύνθου.

Άγιος Διονύσιος, ο πολιούχος της Ζακύνθου.

by zante4u / Aug 24, 2014 / 0 comments

Ο πολιούχος της Ζακύνθου, Άγιος Διονύσιος, κατά κόσμον κόμης Δραγανίγος Σιγούρος, γεννήθηκε το 1547 στο χωριό Αιγιαλός.

Ανήκε σε μία από τις ισχυρότερες οικογένειες ευγενών των Επτανήσων, ενώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση που όμως δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά, νονός του ήταν ο Άγιος Γεράσιμος.

Μετά το θάνατο των γονιών του, σε ηλικία μόλις 20 ετών, παραιτείται της κληρονομιάς του και εισέρχεται στο μοναχικό σχήμα, στη μονή Στροφάδων, λεγόμενος Δανιήλ.

Το 1577 χειροτονείται επίσκοπος Αιγίνης -μέρος στο οποίο και επιτέλεσε σημαντικό έργο- λαμβάνοντας το όνομα Διονύσιος. Το 1579 επιστρέφει στον τόπο του, όπου διορίζεται «χωροεπίσκοπος», αλλά η έντονη δραστηριότητά του προκάλεσε αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους και αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Η απλότητα και οι πράξεις του τον έκαναν εξαιρετικά αγαπητό στους χριστιανούς που προσέτρεχαν σε αυτόν ζητώντας την ευλογία του. Όταν ο δολοφόνος του αδερφού του κατέφυγε στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας ζητώντας βοήθεια, εκείνος τον συγχώρεσε και τον φυγάδεψε!

Εκοιμήθει στις 17 Δεκεμβρίου του 1622, και ετάφη στον Άγιο Γεώργιο Στροφάδων. Το λείψανό του διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι σήμερα στον προς τιμήν του ναό, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ η αγιότητά του αναγνωρίστηκε επίσημα το 1703.

πηγη:

http://www.travelstyle.gr/

 

Comments (0)

Leave a comment